Statistikk fra Tryg Forsikring viser at det er to hunderaser som sjelden blir syke. Men det er seks raser som har større sjanse for å ende opp på operasjonsbordet til veterinæren med alvorlige sykdommer.

Ekspert på hundeforsikringer i Tryg Forsikring, Karina Matre, forteller at interessen for forsikringer for firbeinte er stigende.

– Vi er glade i hundene våre, og vi er blitt enda mer opptatt av å forsikre dem mot akutte sykdommer og skader. Skader og sykdommer kan fort koste opp mot 50 000 kroner om hunden må opereres. Mange har ikke råd til å betale titusenvis av kroner når hunden deres blir syk. Uten forsikring ender det i blant opp med at kjæledyret blir avlivet hos veterinær, sier hundeforsikringsekspert og dyrevenn, Karina Matre.

Kondisjons-sterke hunder topper listen

FLEN,SWEDEN,07-22-2013:Norwegian Buhund

FLEN,SWEDEN,07-22-2013:Norwegian Buhund

Men det er to hunderaser som er mer hardfør og holder seg friskere enn sine firbente slektninger. Og hovedgrunnen? De liker blant annet å holde seg i god form, forteller hun.

– Tall fra Tryg Forsikring viser at nord-europeiske hunderaser som norsk elghund og norsk buhund , som tradisjonelt blir brukt til jakt og får god mosjon, er svært hardføre, og lite syke. Det er sjelden vi får inn de store forsikringssakene på disse jakthundene. Dermed blir det også billigere å forsikre disse hunderasene, sier Karina.

Disse hunderasene er dyrest å forsikre
I andre enden av skal skalaen finner vi noen store hunderaser som statistisk sliter litt mer med helsen, og som er dyrere å forsikre.

– Forsikringsselskapenes prising er basert på hunderasers skadehistorikk, samt at vi ser på medfødte rasemessige lidelser og svakheter. Engelsk bulldog, Boxer, mops, og mastiffer generelt, samt andre svært store hunder som Grand Danois og Irsk Ulvehund er dessverre ofte representert i vår skadestatistikk, sier Karina Matre.

Hun legger til:

– Vi legger oss ikke opp i hvilke hunder folk vil kjøpe, men vi anbefaler alltid å sjekke hundeoppdretters historie og gjerne anbefalinger fra andre. Har du en hund hjemme som ligger på bunn av helsestatistikken, betyr ikke det nødvendigvis at hunden garantert blir alvorlig syk etterhvert. Så enkelt er det ikke. En Grand Danois av god slekt for eksempel, kan leve et like langt og bekymringsfritt liv som en elghund. Vår statistikk viser imidlertid at Grand Danoiser er mer utsatt for sykdommer enn andre raser, sier Karina.

Huge black Great Dane  looking, close to

Huge black Great Dane looking, close to

Blandingshunder er hardføre
I Norge finnes det tusenvis av blandingshunder. Tryg Forsikring får jevnlig bekymrede spørsmål fra hundeeiere om disse hundene også kan forsikres.

– Klart de kan! Generelt kan jeg si at blandingshunder har god helse. Om det da ikke er en blanding av en av de rasene som er mest utsatte for sykdommer, smiler Tryg Forsikrings hundeekspert, Karina Matre.

Råd til deg som vurderer å kjøpe hund:
Sjekk nøye hvor mye det vil koste deg før du kjøper deg en hund. Noen hunder er dyrere i drift enn andre. Og noen raser trenger er mosjon enn andre.

Snakk med ulike forsikringsselskaper om priser og vilkår på hundeforsikring.

Om du skal kjøpe rasehund bør du sjekke oppdretters historikk nøye. Hør med andre med deres erfaringer.

En hundeoperasjon sprenge budsjettet ditt hvis du ikke har forsikring. Dyre hundeoperasjoner hos veterinær kan fort koste opp mot 50 000 kroner.
Kilde: Tryg Forsikring.