Flere og flere nordmenn velger å ta vinterferien i utlandet, og helst skiferie i Alpene. Skulle det skje at man blir skadet i bakken, gjelder det å holde hodet kaldt. Det er nemlig ikke det samme som om en blir skadet i Norge.

– I Alpene er det beinhard konkurranse om skituristene, og dette gjenspeiles også hvis en blir skadet i bakken. Da konkurrerer ambulansetjenestene om å komme først til ulykkesstedet, deretter konkurrerer sykehusene om å ta hånd om den skadde. Har man da ikke en god reiseforsikring, kan det bli en svært dyr skiferie, sier Roy Vetaas, reiseekspert hos Tryg Forsikring.

Velger ofte de dyreste løsningene

Mange skader behandles på nærmeste sykehus, og i verste fall innbefatter det dyre operasjoner og mange sykehusdøgn. Sykehusene rundt de største alpinstedene har egne spesialister i skirelaterte skader, men man bør tenke seg om hvis det blir snakk om kirurgiske inngrep.

– Vi ser at slike sykehus ofte ikke nøler med å velge de dyreste løsningene, som operasjoner hvor det settes inn kunstige ledd. Siden sykehusene gjør stor butikk av skadede skiturister, har de gjerne også egne knokkel-lagre med kunstige ledd og proteser. I Norge er sykehusene mer restriktive med å haste-operere. Vi anbefaler at kunden snarest mulig tar kontakt med vår alarmsentral, Tryg Alarm, ved behov for legehjelp i utlandet. Forsikringsvilkårene krever at forsikringsselskapet kontaktes snarest mulig ved innleggelse på sykehus, sier Vetaas.

Vil behandles hjemme

Som oftest vil de fleste hjem og bli behandlet i Norge, ved et sykehus nær hjemstedet fremfor å bli behandlet og ligge på et lokalt sykehus i utlandet på uviss tid.

– Legene på alarmsentralen vår har hovedfokus på hva som er medisinsk riktig, ikke hva som lønner seg mest for sykehuset pasienten ligger på. Løsningen vi ofte søker er å frakte kunden hjem til norsk helsevesen snarest mulig. Vår erfaring er at de fleste som skader seg føler seg tryggere og best ivaretatt på sykehus i Norge fremfor i utlandet, poengterer han.

«Knokkelekspressen»

Tidligere har Tryg forhåndsbooket et visst antall flyseter for å frakte de mest alvorlig skadde hjem. I bransjen gjerne kalt «Knokkelekspressen», eller «Gipsflyet». Nå vurderes hver skade for seg, inntil man beslutter om det skal settes inn ambulansefly.

– Etter at vi fikk en helnorsk alarmsentral blir slike avgjørelser tatt hånd om på en langt mer effektiv måte enn tidligere. Den såkalte «Knokkelekspressen» går som regel fra Mellom-Europa til København, og domineres av skadde dansker. Nordmenn blir gjerne fløyet videre til Norge via København med slike tjenester. Men ofte kan det være raskere og mer bekvemt å ta rutefly hvor setene blir tilrettelagt for den skadde, sier reiseeksperten.

Har innført promilleprøver i bakken

Til forskjell fra Norge serveres det alkohol overalt i alpinløypene i Alpene. Det kan være fristende å ta en drink på vei nedover i preparerte løyper mens solen skinner, men man bør ta sine forholdsregler. Alkohol svekker sansene og kan føre til at man tar unødig risiko i bakken.

– Ikke alle klarer å begrense inntaket av alkohol, selv om det sier seg selv at man med høy promille bør unngå å dundre nedover fjellsiden med ski på beina. Flere steder i Alpene har politiet begynt å ta promilleprøve av de som faller og blir skadd, noe vi ser positivt på. Det er bedre å begrense inntaket av alkohol i løypa, og heller ta en øl på afterski etterpå når skiene er parkert for dagen, sier Vetaas.

Han legger til at det er menn i alderen over 40 år som oftest skader seg på ski i utlandet.
– Det er gjerne de som overvurderer sine ferdigheter.

De hyppigste skadene er:

* Kne (forstuet, avrevet leddbånd, menisk og/eller korsbånd)
* Krageben (kragebensledd og nøkkelben)
* Skinnebensbrudd
* Overarm og/eller skulder
* Hjernerystelse

De hyppigste skadelandene er:

1. Østerrike (44%)
2. Frankrike (17%)
3. Sveits (15%)