Etter at 20 personer omkom i drukningsulykker i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal i fjor tas det nå grep for å øke sikkerheten i de to fylkene. Torsdag fikk Måløy Havneservice 14 splitter nye livbøyer fra Tryg Forsikring.

– Vi vet at tilstedeværelsen av Tryg-bøyene øker sikkerheten i områdene der de henger. Siden de første ble utplassert i 1952 har livbøyene bidratt til å redde over tusen personer fra å drukne, sier Monica Rimestad, samfunnsansvarlig i Tryg Forsikring.

De 14 nye livbøyene vil alle bli utplassert langs sjø og vann, mange i tilknytting til marinaer.

– Føler ansvar for sikkerheten

Måløy havneservice, som også driver bensinstasjonskjeden MH24, vil stå for utplasseringen, være fadder for livbøyene og besørge vedlikeholdet.

– På eget initiativ ba vi Tryg om å få såpass mange nye livbøyer, og er superfornøyd med at det lot seg gjøre. Ettersom vi er lokalisert i Sunnfjord, Nordfjord og på Sunnmøre føler vi et ansvar for sikkerheten til sjøs og langs kysten, og er glad for å kunne bidra til dette gjennom livbøyene, sier Gaute Vorren, økonomisjef og forsikringsansvarlig i Måløy Havneservice.

Livbøyene ble overlevert av Roy Øvstedal fra Tryg Forsikrings kontor i Måløy samt Kristoffer Åmot fra Tryg Forsikring i Bergen.

Glad for å bidra

Begivenheten fant sted ved hovedkontoret til Måløy Havneservice på Kulen i Måløy sist torsdag.

– Ettersom vi har lokalkontorer i både Florø, Stryn og Måløy er det helt naturlig at Tryg bidrar med det vi kan for å øke sikkerheten langs sjø og vann her. Når vi ser drukningstallene for 2017 i dette området var det ikke vanskelig å imøtekomme ønsket fra Måløy Havneservice om å få et løft i antall utplasserte livbøyer i disse to fylkene, sier Snorre Ledaal Johansen, direktør for Franchise i Tryg Forsikring.

Oversikten over drukningsulykker i fjor viser at fem personer omkom i Sogn og Fjordane, mens Møre og Romsdal topper fylkesoversikten med 15 drukningsulykker.

De nye livbøyene skal utplasseres ved egne opphengingssteder her:

Sogn og Fjordane:
Ytre Kulen i Vågsøy kommune
Klubbevika og Furuholmen i Flora kommune
Kolset i Bremanger kommune
Utvik i Stryn kommune

Møre og Romsdal:
Haugsbygda i Sande kommune
Osholmen i Ålesund kommune
Fosnavåg i Herøy kommune

Utplassert over 40.000 i Norge

Siden den første Tryg-bøyen ble utplassert i 1952 har den bidratt til å redde over tusen personer fra å drukne. Tryg Forsikring har utplassert over 40.000 livbøyer der folk ferdes ved sjø, elver og vann, som en påminnelse om å være litt ekstra på vakt i vannkanten, og et tegn på at hjelpen er nær dersom ulykken skulle være ute.

Livbøyene blir støpt av firmaet Polyform i Ålesund før de fraktes til Grønneviken Industrier i Bergen som legger på maling og den siste finpussen. Grønneviken er en vekst-bedrift for varig tilrettelagte arbeidsplasser og praksisplasser for mennesker som har stått lenge utenfor arbeidslivet.

Rund, rød og hvit er Tryg-bøyen et pålitelig landemerke langs Norges langstrakte kyst. Hvert år plasserer Tryg Forsikring ut over 2000 nye livbøyer. Det kommer jevnlig ønsker om nye. Mange er erstatning for bøyer som er fjernet, stjålet eller ødelagt. Derfor har hver eneste livbøye en fadder som har ansvar for at livbøyen er i god stand og klar til bruk.

Ofte er det kommuner og lokale havnemyndigheter som har tilsyn med livbøyene. Mange velforeninger, marinaer og grendelag har også engasjert seg for å gjøre nærmiljøet sitt tryggere, og blitt faddere for en Tryg-bøye. En komplett og fungerende livbøye er viktig når ulykken er ute, og bøyefadderne bidrar til å redde liv.