Det konsumeres mye søt mat og drikke i julehøytiden. Pinnekjøtt og ribbe med svinesvor skal fortæres og skåler med harde nøtter, snop og kaker står gjerne på bordet. Syreangrepene står i kø og belastningen kan bli stor for tenner og fyllinger.

— Før jul opplever vi økt pågang av kunder som ønsker å sikre seg at tennene er klar for å takle all julematen som skal konsumeres. Folk er opptatt av at tannsettet skal være funksjonelt, og at de kan spise den gode maten de har gledet seg til i lang tid, sier Paul-Arne Hordvik, tannlege og spesialist i oral protetikk ved Arken tannlegesenter i Bergen.

Som en av mange tannleger opplever han ekstra stor pågang nå i førjulstiden. Ikke alle er ute etter å sikre tennene sine, mange er i tillegg opptatt av det kosmetiske.

— Nå i forkant av jul er folk veldig opptatt av å bleke tenner og at ting er i orden før de skal på julebord, sier Hordvik.

Mange knekker gamle jeksler

Tenner tåler mye, men et stykke hard svor kan fort knekke en tann. Er man så uheldig å skade en tann bør tannlege kontaktes så fort som mulig. Heldigvis har mange tannlegekontorer åpning for akutte henvendelser både før jul og i romjulen.

— Vi opplever et oppsving i tannskader som kan settes i direkte sammenheng med maten vi spiser i julehøytiden. Vi får inn mange som har knekt spesielt jeksler med store gamle amalgamfyllinger, sier tannlegen.

Han advarer mot å utsette en konsultasjon og behandling dersom uhellet skulle være ute.

— Å utsette en reparasjon kan fort gjøre skaden større enn den er. En bør prøve å belaste tannen minst mulig og kontakte tannlegen når julen er over, anbefaler han.

Unngå stress og dårlig ånde

Tannhelse dekkes i liten grad av det offentlige og det kan derfor fort bli dyrt om du skulle trenge et besøk til tannlegen. Med tannhelseforsikring fra Tryg får du dekket plutselige og uforutsette behandlinger som ikke er identifisert tidligere.

Tryg Forsikring merker også et oppsving i juletiden av kunder som henvender seg med tannskader. Det handler ikke alltid om maten de spiser, men folk er generelt mer uforsiktige i julen som ofte kan være stressende for mange. Tannlegen kommer med klare råd.

— I julehøytiden vil jeg anbefale alle å være nøye med tannstellet, spesielt bør man bruke tanntråd. Matrester som står fast mellom tennene danner ikke bare dårlig ånde, men kan også medføre smertefulle betennelser i tannkjøttet, sier Hordvik.

Slik tar du vare på tennene dine:

– Puss tennene med fluortannkrem minst to ganger om dagen

– Bruk elektrisk tannbørste, de er langt mer effektive
– Bruk tanntråd eller tannstikker, få ut alle matrester mellom tennene
– Unngå å drikke for mye syreholdige drikker, drikk gjerne vann
– Skyll med fluorskyllevann