– Legger du ned noen timer med arbeid i høst, får du en enklere og raskere start på båtsesongen til våren, sier Trygs båtekspert, Johnny Hellesøy. Johnny gir deg gode råd til vinterklargjøring og -opplag.

Vinteren er i anmarsj. For båteiere betyr det at båten må klargjøres for å unngå kjedelige og kostbare skader som kan oppstå gjennom vinteren. Hvor mye du trenger å gjøre, avhenger av hvilke båt du har og om den skal ligge på sjøen eller settes i opplag på land.


Rengjør med ferskvann

– Hver vår ser jeg skader som kunne vært unngått. For eksempel frostsprengte motorer, sier Johnny.  – Et enkelt råd er å gjøre rent kjølesystemet med ferskvann. Skal motoren stå med vann i gjennom vinteren, bør du helle på litt frostvæske. Da unngår du frostsprengning, forklarer Johnny. Han anbefaler videre å ta service på båten nå. Bytt motorolje, filter, drevolje eller girolje på undervannshus. Da unngår du ventetid på service til våren.

Skal båten på land, bør båten vaskes med ferskvann så raskt som mulig. Ikke utsett arbeidet til våren. Da blir jobben bare tyngre. Bruk et effektivt vaskemiddel og en svamp, og når du først er i gang kan du ta en runde med voks og bunnstoff. Da sparer du tid på vårklargjøringen.


Bruk støtter tilpasset båten og ta ut bunnpluggen

Ved opplag på land, kan feil bruk av støtter bli en kostbart afære. Sørg for at opplagsmateriellet er tilpasset båtens vekt og konstruksjon. Støttene må monteres skikkelig slik at båten står støtt uansett vær. Her stiller også forsikringsselskapene krav til båteierne.

I løpet av vinteren kan det samles en del vann i båten. For å unngå vannskader under opplag, må du huske å ta ut bunnpluggen slik at vannet kan renne ut. Husk å sette pluggen tilbake før båten sjøsettes.


Når snøen kommer

Våt snø i store mengder kan bli svært tungt. For å unngå at båter som ligger på vannet synker, må snøen fjernes. Båter på land må sikres mot snøras fra tak, og mot at bygning/overdekning bryter sammen på grunn av snøen.

Mange har båten stående på tilhenger gjennom vinterhalvåret. Husk å sette lås på hengeren, slik at  den ikke blir stjålet.


Her er Trygs båtekspert sine råd til klargjøring og vinteropplag:

 • Rengjør båten med ferskvann.
 • Gjør rent kjølesystemet med ferskvann. Bruke litt frostvæske til å konservere motorer som står med vann i gjennom hele vinteren.
 • Bytte motorolje, filter, drevolje eller girolje på undervannshus.
 • Vedlikeholdslad batteriet slik at det ikke er ødelagt til våren.
 • Fjern løs elektronikk og andre gjenstander som tyver kan ta fra båten.
 • Tøm båten for redningsvester og puter så unngår du mugg og jordslag.
 • Kontroller båt og motor for skader.
 • Står båten under presenning, anbefales det å ta bort kalesjen slik at du unngår at kondens renner ned i båten.
 • Husk å demontere bunnplugg ved opplag på land, slik at evnentuelt vann som kommer inn kan renne ut.
 • Ved opplag på land er det viktig at båten støttes opp med bruk av riktige støtter slik at den ikke kan velte.
 • Sett lås på hengeren og merk båten med syntetisk DNA.