Livet for anleggstyver skal gjøres vanskelig med bittesmå prikker og flytende DNA som kjeltringene ikke kan se. Politi, anleggsbransje og forsikringsselskap håper at tyvene vil skygge banen fra merkede arbeidsplasser.

Direktør for bedriftsmarkedet i Tryg Forsikring, Espen Strømme (t,v) og leder for forsikringsselskapet i Norge, Espen Opedal merker selv Trygs verktøy med kunstig DNA. Foto: Arvid Steen)

Direktør for bedriftsmarkedet i Tryg Forsikring, Espen Strømme (t,v) og leder for forsikringsselskapet i Norge, Espen Opedal merker selv Trygs verktøy med kunstig DNA. Foto: Arvid Steen)

Årlig stjeles det anleggsverktøy for titalls millioner fra arbeidsplasser over hele Norge. Bransjen, politi og forsikringsselskapet Tryg er luta lei.

Nå tar de i bruk usynlig mikromerking for å forebygge tyveri, og gjøre det enklere å finne tyvgods.

Usynlig mikromerking, også kalt syntetisk DNA, har vist seg å være svært effektivt for å forebygge innbrudd på privatmarkedet. Nå inntar teknologien bedriftsmarkedet for fullt. Tryg Forsikring og politiet
samarbeider om å få bedrifter i Bergen og omegn til å ta i bruk den nye DNA-teknologien, sier leder i Tryg Forsikring, Espen Opedal.

Nytt på norske arbeidsplasser

Entreprenør-giganten Implenia har tatt i bruk teknologien på sine anleggsplasser langs E39-trasèen fra Os til Bergen. ( Ekstern lenke).

Stor oppmerksomhet i media da Tryg og entreprenøren Implenia startet å merke entreprenørens utstyr langs E39-traseen i Bergen denne uken. Foto: Arvid Steen, Tryg)

Stor oppmerksomhet i media da Tryg og entreprenøren Implenia startet å merke entreprenørens utstyr langs E39-traseen i Bergen denne uken. Foto: Arvid Steen, Tryg)

– Vi er første store entreprenør som tar kunstig DNA-teknologi i bruk. Vi er veldig positive, sier HMS-sjef hos entreprenøren Implenia, Anne Gundersen.

Enkelt forklart så smøres eller sprayes syntetisk DNA på gjenstander som skal sikres. Væsken blir blå under UV-lys. Flere og flere politikamre utstyres nå med UV-lommelykter. Væsken inneholder også en unik kode som kan registreres på nett.

Politiet samarbeider med forsikringsbransjen
Per i dag er Tryg eneste forsikringsselskap i Norge som jobber med usynlig mikromerking til privat-og bedriftskunder. Tryg Forsikrings øverste sjef i Norge, Espen Opedal er glad for at de har fått politiet med på laget.

– Vi har stort tro på at dette vil ha en forebyggende effekt. Og vi er glade for vi har fått med oss politiet på forebyggings-laget. Sammen håper vi på færre tyverier langs E39-trasèen som nå bygges i Bergen og Os, sier Espen Opedal.

Leder for Trygs Næringslivsatsing i Norge, Espen Strømme legger til at hele samfunnet tjener penger når tyverier fra anleggsbransjen går ned.

-Tryg tjener ikke en krone på merkesettene, det er viktig for oss å understreke. Det er forebyggingen som er viktig. Store tyverier fra anleggsbransjen rammer mange ærlige folk. Alt fra entreprenører, politiet, forsikringsselskaper og samfunet genelt taper tid og penger på disse store og små anleggstyverier, sier Strømme.

Enkelt og sporbart
Alt dette vet politiet og ledelsen hos stor-entreprenøren Implenia. Det er en tidlig tirsdag morgen i mars langs E39-trasèen i Bergen. Politiførstebetjent Bjørn Pollestad og HMS-sjef hos entreprenøren Implenia, Anne Gundersen, studerer det nye mikromerke-settet de har fått utdelt fra Tryg Forsikring. Nye bannere og skilter viser tydelig at på Implenias arbeidsdepoter langs E39 i Bergen bør tyvene holde seg unna.

– Så enkelt. Jeg bare smører væsken på utstyret. Det blir en usynlig hinne som inneholder en sporingskode som kun er synlig under mikroskop og UV-lys, sier Anne Gundersen mens hun tar i bruk mikromerkingen på en minigraver. Slike maskiner er lett omsetlige for kjeltringer, og lett omsettlige i markedet.

Politiet håper tyvene blir skremt
Politiførstebetjent Bjørn Pollestad ved Nesttun politistasjon i Bergen er en av de ivrigste pådriverne for kunstig DNA-sporing i Norge.

– Alt som stjeles fra norske byggeplasser må jo ha mottakere, og alt av utstyr forsvinner ikke ut av landet. Vi er rimelig sikre på at de som opererer på det svarte arbeidsmarkedet er kjøpere av mye verktøy som stjeles på. Når utstyret etter hvert nå blir merket, tror jeg markedet vil skrumpe inn. Risikoen for å bli tatt med verktøy som er stjålet vil bli mye større, og det vil nok skremme mange bort fra anleggsplassene., sier Pollestad. I tillegg gjør det jobben enklere for politiet når vi møter på skurker med tyvgods merket med DNA-kode, sier han.

Sjekk også ut hvordan butikker kan sikre sine verdier med DNA-spray i taket:

 Fakta: Syntetisk DNA-merking

Et sett består rett og slett av små beholdere med kjemisk fremstilt DNA og små id-merker som flyter i væsken. For å merke noe, dypper man en vattpinne i væsken og smører på gjenstanden en vil merke. Ved å lyse med UV-lykt kan en raskt se om gjenstanden er merket, og ved hjelp av et mikroskop kan en lese av en unik kode. Koden legges inn i et europeisk register. Dersom noe stjeles og ender opp i hvilket som helst europeisk land, kan det lokale politiet lese av koden og finne tilbake til eieren.

Merkingen herder raskt og er svært vanskelig å få bort.